Guvernul face prin OUG mica naționalizare a pensiilor private. O parte din contribuția la Pilonul II, mutată în Pilonul I

Guvernul face prin OUG mica naționalizare a pensiilor private. O parte din contribuția la Pilonul II, mutată în Pilonul I
Publicat: 25/08/2017, 09:32

Sursele citate au arătat că analizele efectuate de către ministerul de Finanțe au evidențiat faptul că randamentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) este mai scăzut decât randamentul celor de la Pilonul I.

O mutare a unei părți din această contribuție, care ar putea fi de 2-3%, la Pilonul I, ar asigura un randament mai mare la pensia pe care o va primi un cetățean la momentul pensionării, au precizat sursele citate.

Aceleași surse au arătat că diminuarea contribuției virate de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar putea fi luată prin OUG, în aproximativ două săptămâni.

În presă au apărut, în această săptămână, informații potrivit cărora ministerul Finanțelor ar intenționa să diminueze de la 5,1% la 2,5% contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Pilonul II, active de aproape 8 miliarde de euro

„Actualul mecanism de funcționare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuție”, pentru că acesta este unul solid, care „generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanți”, a transmis ASF, ca reacție la informațiile în spațiul public referitoare la diminuarea contribuției la fondurile de pensii private, măsură care ar afecta 7 milioane de români.

„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanți. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%”, se arată în comunicatul Autorității de Supraveghere Financiară.

Reprezentanții ASF au transmis că, într-adevăr, participă regulat la discuții cu reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, dar și cu ai altor instituții, pentru o evaluare continuă a modului în care se desfășoară activitatea pe piețele supravegheate. În cadrul acestor întâlniri, însă, „actualul mecanism de funcționare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuție”, se mai arată în sursa citată.
„Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au împlinit de curând 9 ani de funcționare efectivă, respectiv de administrare privată a contribuțiilor virate în sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanților la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depășit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro). Având în vedere că de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde lei, diferență o constituie o sumă de 6,91 mld. lei (peste 1,51 mld. EUR), reprezentând câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români”, arată Asociația pentru Pensii Administrate Privat în România (APAPR).
„Românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumătate de euro, doar din investițiile fondurilor, sume care se adaugă contribuțiilor deja virate în conturile lor personale”, a explicat Iulius Postolache, președintele APAPR.
„De asemenea, potrivit estimărilor asociației, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare”, a mai afirmat președintele APAPR într-un recent comunicat.
Pentru perioadă 20 mai 2008 – 19 mai 2017, reprezentând primii nouă ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR.
„În acest moment, principală problemă a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contribuției virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislației actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018″, se arată în comunicatul APAPR.
Potrivit calculelor asociației, peste 92% din investițiile Pilonului II sunt realizate în România.
Pilonul II este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuții definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani și opționale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce